Zure etxeko edo autoko aseguruaren datak

Noiz arte jakinaraz dezakezun zure poliza ez duzula berrituko, aldaketen abisua legeak eskatzen duen aurrerapenarekin iritsi zen ala ez, eta, urrutitik kontratatu bazenuen, noiz arte egin dezakezun atzera. Datak bakarrik: ez du baloratzen prezioa, ezta estaldurak ere.

Nola hasi nahi duzu?

Zure poliza eta berritze-abisua igo ditzakezu, haietan irakurtzen denarekin datuak betetzeko, edo zuk idatz ditzakezu. Ezer berrikusi aurretik, datu bakoitza berresten duzu.

Zer dio legeak zure aseguruaren datez

Noiz arte adieraz dezakezun ez duzula berrituko, zenbat aurrerapenekin abisatu behar dizuten aldaketez eta noiz egin dezakezun atzera, data bakoitza zein artikulutatik ateratzen den adierazita. Eta zer gertatzen den balio duena baino gutxiagogatik aseguratzen baduzu.

Berrikusia: 2026ko urriaren 11aIturriak: Ley 50/1980 · Ley 22/2007Nor dago atzean

Ez duzula berrituko adieraztea

Zure poliza urtero berez berritzen bada, luzapenaren aurka egin dezakezu. Legeak eskatzen du aseguru-etxeari idatziz jakinaraztea, uneko aldia amaitu baino gutxienez hilabete bat lehenago (Ley de Contrato de Seguro, art. 22.2, 01-01-2016tik aurrera indarrean dagoen idazketan).

Ez dago argitua nahikoa den zure idazkia azken egun horretan bidaltzea edo ordurako iritsita egon behar duen; beraz, berrikuspenak iritsita egon behar duen eguna ematen dizu. Iraungitzearen aurreko hilabeteak egun bera ez badu, haren azken eguna hartzen da: atzerantz zenbatzean, ez dago kasu hori ebazten duen araurik; beraz, interpretazio bat da, eta egunik goiztiarrena ematen da.

Arauak

Aldaketen abisua

Aseguru-etxeak kontratuaren edozein aldaketa jakinarazi behar dizu, uneko aldia amaitu baino gutxienez bi hilabete lehenago (art. 22.3). Berrikuspenak esaten dizu zenbat egun lehenago iritsi zitzaizun abisua eta, datu gisa, zenbat igotzen edo jaisten den prima.

Hemen ez da esaten zer ondorio duen berandu iristen den abisu batek: ez da iturri ofizial batean aurkitu. Eta aldatzen den gauza bakarra prima bada, ez da baieztatzen hori ondorio horietarako kontratuaren aldaketatzat hartzen den.

Arauak

Urrutitik kontratatutako aseguru batetik atzera egitea

Asegurua internet bidez edo telefonoz kontratatu bazenuen, inor ikusi gabe, 14 egun natural dituzu atzera egiteko, kontratatu zenuenetik edo, kontratuaren baldintzak geroago jaso bazenituen, egun horretatik aurrera (Ley 22/2007, art. 10.1).

Legeak kanpo uzten ditu aseguratzeko betebehar bat betetzeko erabiltzen dituzun aseguruak, autoaren derrigorrezko asegurua adibidez. Zure hipotekak eskatzen dizun etxeko aseguru batek ere betebehar bat betetzen du (Ley 2/1981, art. 8). Legeak ez du argitzen poliza horien borondatezko estalduretatik bakarrik atzera egin daitekeen: kasu horietan, berrikuspenak ez du datarik ematen.

Arauak

Balio duena baino gutxiagogatik edo gehiagogatik aseguratzea

Aseguratutako zenbatekoa aseguratutakoaren balioa baino txikiagoa bada, aseguru-etxeak kaltea proportzio berean ordaintzen du, polizak hori kanpo uzten ez badu (art. 30). Adibidez, 200.000 € balio duen etxebizitza bat, 150.000 €-tan aseguratua: 20.000 €-ko kalte baten aurrean, aseguru-etxeak 15.000 € ordaintzen ditu.

Aseguratutako zenbatekoak aseguratutakoaren balioa asko gainditzen badu, alderdietako edozeinek eska dezake hura murriztea, primarekin batera; eta ezbehar batean, izandako kaltea ordaintzen da (art. 31).

Arauak

Adierazten duzuna eta polizak dioena

Kontratatu aurretik, legeak eskatzen dizu aseguru-etxeak bere galdetegian galdetzen dizuna eta zuk ezagutzen duzuna adieraztea; galdetegiak galdetzen ez duena ez duzu adierazteko betebeharrik (art. 10).

Poliza ez badator bat eskatu zenuenarekin edo adostu zenuenarekin, legeak hilabete bat ematen du, ematen dizutenetik, aseguru-etxeari zuzentzeko eskatzeko; hilabete hori igarota, polizak dioena da baliozkoa (art. 8).

Arauak

Non informatu doan

  • Dirección General de Seguros y Fondos de Pensiones erakundea, aseguru-etxeak gainbegiratzen dituena.
  • Dirección General de Seguros y Fondos de Pensiones erakundearen Servicio de Reclamaciones zerbitzua.
  • Kontsumitzailearen informaziorako udal bulegoak (OMIC) eta zure autonomia-erkidegoko kontsumo-zerbitzuak.

Berrikuspenak begiratzen ez duena

  • Zure polizaren klausulak argiak eta baliozkoak diren
  • Zure aseguruaren prezioa garestia edo merkea den
  • Aseguratutako zenbatekoa zure etxearen edo autoaren balioarekin bat datorren
  • Ezbehar bat nola baloratzen den

Ohiko galderak

Noiz arte adieraz dezaket ez dudala nire asegurua berrituko?

Legeak eskatzen du aseguru-etxeari idatziz jakinaraztea, uneko aldia amaitu baino gutxienez hilabete bat lehenago (Ley de Contrato de Seguro, art. 22.2). Legeak argitzen ez duenez egun horretan bidaltzea nahikoa den, berrikuspenak kontuan hartzen du idazkiak ordurako iritsita egon behar duela. Berrikuspenak azken egun hori zure polizaren iraungitze-egunarekin kalkulatzen du.

Zenbat aurrerapenekin abisatu behar didate polizaren aldaketa batez?

Aseguru-etxeak kontratuaren edozein aldaketa jakinarazi behar dizu, uneko aldia amaitu baino gutxienez bi hilabete lehenago (Ley de Contrato de Seguro, art. 22.3). Hemen ez da esaten zer ondorio duen berandu iristen den abisu batek: ez da iturri ofizial batean aurkitu.

Internet bidez kontratatutako aseguru batetik atzera egin dezaket?

Internet bidez edo telefonoz kontratatu bazenuen, inor ikusi gabe, 14 egun natural dituzu kontratatu zenuenetik edo, kontratuaren baldintzak geroago jaso bazenituen, egun horretatik aurrera; bizitza-aseguruetan, 30 egun dira (Ley 22/2007, art. 10.1). Ez du balio aseguratzeko betebehar bat betetzeko erabiltzen dituzun aseguruetarako, autoaren derrigorrezko asegurua adibidez.

Zer gertatzen da nire etxea balio duena baino gutxiagogatik aseguratzen badut?

Aseguru-etxeak kaltea ordaintzen du aseguratutako zenbatekoaren eta aseguratutakoaren balioaren artean dagoen proportzio berean, polizak hori kanpo uzten ez badu (Ley de Contrato de Seguro, art. 30). Adibidez, 200.000 € balio duen etxebizitza bat, 150.000 €-tan aseguratua: 20.000 €-ko kalte baten aurrean, aseguru-etxeak 15.000 € ordaintzen ditu.

Zer adierazi behar dut asegurua kontratatzean?

Aseguru-etxeak bere galdetegian galdetzen dizuna eta zuk ezagutzen duzuna; galdetegiak galdetzen ez duena ez duzu adierazteko betebeharrik (Ley de Contrato de Seguro, art. 10).

Zer gertatzen da idazten ditudan datuekin?

Dena zure gailuan kalkulatzen da: idazten duzuna ez da handik ateratzen, ezta gordetzen ere. Berrikuspenak ez dizu eskatzen zure izena, zure DNIa ezta zure poliza-zenbakia ere. Zure bisitatik, cookierik gabe, zer urratsetatik igarotzen zaren eta emaitza bakarrik neurtzen dira, zerrenda itxi bateko kodeetan; inoiz ez zure datak, zure primak edo aseguru-etxearen izena.