Langabezia-prestaziorik ba al dago borondatezko baja eskatzen baduzu?

Oro har, ez, baina salbuespenak badaude. Hemen dituzu araua, joateak langabezia-prestazioa ematen duen kasuak eta borondatezko bajako zure kitapenaren berrikuspena.

Nola hasi nahi duzu?

Enpresak eman dizkizun dokumentuak igo ditzakezu, haietan irakurritakoarekin datuak betetzeko, edo zuk idatzi. Ezer kalkulatu aurretik, datu bakoitza berrikusten duzu.

Borondatezko baja eta langabezia-prestazioa

Eguneratua: 2026ko urriaIturriak: Estatuto de los Trabajadores (BOE) · CGPJren gida v0.6 · Ley General de la Seguridad Social (BOE) · SEPEren zenbatekoakNor dago atzean

Araua: norberaren erabakiz joateak ez du langabezia-prestaziorik ematen

Langabezia-prestazioa kobratzeko, kontratua legezko langabezia-egoeran amaitu behar da. Lana borondatez uztea ez da halakoa (art. 267.2.a LGSS); beraz, borondatezko baja batek, oro har, ez du langabezia-prestaziorik ematen, kotizatutako egunak izan arren.

Art. 267.2.a LGSS

Noiz ematen duen langabezia-prestazioa zu joateak

Legeak legezko langabezia-egoeratzat hartzen du zure erabakiz joatea kasu hauetan (art. 267.1.a.5.º LGSS):

  • Bizilekua aldatzea eskatzen duen beste lantoki baterako lekualdatzea (art. 40 ET).
  • Zure baldintzen funtsezko aldaketa bat, kalte egiten dizuna (art. 41.3 ET).
  • Enpresaren ez-betetze larri bat, hala nola behin eta berriz ez ordaintzea edo berandu ordaintzea (art. 50 ET). Irteera hori epaitegi batek deklaratu ohi du.
  • Genero-indarkeria edo indarkeria sexuala (art. 49.1.m ET).

Art. 267.1.a.5.º LGSS

Gero beste lan bat hasten baduzu

Zure azken kontratua nola amaitzen den begiratzen da. Lan berria kaleratze batengatik edo aldi baterako kontratu baten amaieragatik bukatzen bada, lan-amaiera hori legezko langabezia-egoera da (art. 267.1.a LGSS).

Legeak kasu bat bereizita arautzen du: enpresa berriak proba-aldian amaitzen badu kontratua, hori legezko langabezia-egoera da soilik zure borondatezko bajatik hiru hilabete igaro badira (art. 267.1.a.7.º LGSS).

Art. 267.1.a LGSS

Adibidea: kontratu bera, bi amaiera

Pertsona batek hilean 1.500 € gordin eta 1.500 €-ko bi aparteko ordainsari ditu, eta 2023ko irailaren 1etik 2026ko abuztuaren 31ra lan egiten du, kargurako seme-alabarik gabe.

Borondatezko baja hartzen badu Kalkulagailuaren erantzuna da ez duela langabezia-prestaziorako eskubiderik ematen (art. 267.2.a LGSS). Kitapena berdin dagokio: ordaintzeke dagoen soldata, oporrak eta aparteko ordainsariak.

Kaleratzen badute 1.096 egun kotizatuta, gutxienez 360 eguneko langabezia-prestazioa dagokio: 1.225 € inguru hilean lehen 6 hilabeteetan, eta 1.050 € inguru gero, gordinean.

Orri honetako kalkulagailuak borondatezko baja markatuta dakar. Zure kasua bestelakoa bada, aldatu kausa lehen urratsean. Kitapenari buruz gehiago: Kitapena borondatezko bajan.

Ohiko galderak

Langabezia-prestaziorik dagokit enpresatik joaten banaiz?

Oro har, ez: borondatez lana uztea ez da legezko langabezia-egoera (art. 267.2.a LGSS). Salbuespenak dira lekualdatze batengatik, zure kaltetan den baldintzen funtsezko aldaketa batengatik (art. 41.3 ET), enpresaren ez-betetze larri batengatik edo genero-indarkeriagatik edo indarkeria sexualagatik joatea (art. 267.1.a.5.º LGSS).

Eta borondatezko bajaren ondoren beste lan bat hasten badut?

Kontuan hartzen dena kontratu berri hori nola amaitzen den da: kaleratzeagatik edo aldi baterako kontratuaren amaieragatik amaitzen bada, legezko langabezia-egoera da (art. 267.1.a LGSS). Enpresa berriak proba-aldian amaitzen badu, zure borondatezko bajatik hiru hilabete igaro badira bakarrik zenbatzen da (art. 267.1.a.7.º LGSS).

Ordainketa-faltengatik joan eta langabezia-prestazioa kobra dezaket?

Legeak aurreikusten du enpresak modu larrian betetzen ez duenean, hala nola behin eta berriz ez ordaintzea edo berandu ordaintzea (art. 50 ET eta art. 267.1.a.5.º LGSS). Irteera hori epaitegi batek adierazi ohi du.

Kitapenik ba al dago borondatezko bajan?

Bai. Langabezia-prestaziorik eta kalte-ordainik ez egon arren, ordaindu gabeko soldata, hartu gabeko oporrak eta aparteko ordainsarietatik sortutako zatia ordaindu behar dizkizute (art. 49.2 ET).