Et pot cobrar la immobiliària a tu? Honoraris en el lloguer
Qui paga les despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte depèn de la data en què vas signar. Aquestes són les regles, amb el seu article.
Revisat en data 9 d’octubre de 2026Fonts: Ley de Arrendamientos Urbanos · Real Decreto-ley 29/2026Qui hi ha al darrere
Qui paga, segons quan vas signar el contracte
Les despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte van segons la data del teu contracte:
- Contractes signats entre el 6 de març de 2019 i el 25 de maig de 2023: són a càrrec del propietari quan és una empresa (persona jurídica). Si és una persona, la llei no diu qui les paga.
- Contractes signats entre el 26 de maig de 2023 i 7 d’octubre de 2026: són sempre a càrrec del propietari.
- Contractes signats des de 8 d’octubre de 2026: el Real Decreto-ley 29/2026, en vigor des de 8 d’octubre de 2026 i pendent que el Congrés el convalidi, diu que no es poden cobrar al llogater ni directament ni indirectament, amb cap concepte o nom. Cobreix qualsevol servei per preparar, formalitzar, gestionar, renovar o canviar el contracte; un altre servei que no calgui per al contracte només es pot cobrar si el vas demanar per escrit sabent que era opcional i quin preu tenia.
Un càrrec amb un altre nom, com «estudio de solvencia», «reserva» o «gestión», pot ser un honorari. En un contracte anterior a 8 d’octubre de 2026, la revisió l’assenyala perquè el miris, sense xifra; des d’aquesta data, el compta com a pagat de més, tret que fos un servei opcional que vas demanar per escrit.
Art. 20 LAU · RDL 29/2026
Exemple resolt
Exemple. La immobiliària et cobra una mensualitat d’una renda de 900,00 € més el 21 % d’IVA: 900,00 € + 189,00 € = 1.089,00 €.
Si vas signar des del 26 de maig de 2023, és una despesa del propietari, i si vas signar des de 8 d’octubre de 2026, segons el Real Decreto-ley 29/2026, pendent que el Congrés el convalidi, tampoc te la pot passar amb un altre nom. Si la vas pagar, són 1.089,00 € pagats de més.
Art. 20 LAU
Normes
- LAU, art. 20.1, último párrafo (Real Decreto-ley 7/2019, de 1 de marzo) en vigor
- LAU, art. 20.1, último párrafo (Ley 12/2023, de 24 de mayo, por el derecho a la vivienda) en vigor
- art. 3.Doce, que da nueva redacción al art. 20.2 de la LAU (Real Decreto-ley 29/2026, de 6 de octubre) pendent de convalidació
Preguntes freqüents
Em poden cobrar honoraris d’agència?
Contractes signats entre el 6 de març de 2019 i el 25 de maig de 2023: són a càrrec del propietari quan és una empresa (persona jurídica). Si és una persona, la llei no diu qui les paga. Contractes signats des del 26 de maig de 2023: són sempre a càrrec del propietari.
I si en diuen «estudio de solvencia» o «reserva»?
Un càrrec amb un altre nom, com «estudio de solvencia», «reserva» o «gestión», pot ser un honorari. En un contracte anterior a 8 d’octubre de 2026, la revisió l’assenyala perquè el miris, sense xifra; des d’aquesta data, el compta com a pagat de més, tret que fos un servei opcional que vas demanar per escrit.
El meu propietari era una persona i vaig signar el 2020: qui paga?
Contractes signats entre el 6 de març de 2019 i el 25 de maig de 2023: són a càrrec del propietari quan és una empresa (persona jurídica). Si és una persona, la llei no diu qui les paga.