Pode a inmobiliaria cobrarche a ti? Honorarios no aluguer
Quen paga os gastos de xestión inmobiliaria e de formalización do contrato depende da data en que asinaches. Estas son as regras, co seu artigo.
Revisado o 9 de outubro de 2026Fontes: Ley de Arrendamientos Urbanos · Real Decreto-ley 29/2026Quen está detrás
Quen paga, segundo cando asinaches o contrato
Os gastos de xestión inmobiliaria e de formalización do contrato van segundo a data do teu contrato:
- Contratos asinados entre o 6 de marzo de 2019 e o 25 de maio de 2023: son do propietario cando é unha empresa (persoa xurídica). Se é unha persoa, a lei non di quen os paga.
- Contratos asinados entre o 26 de maio de 2023 e o 7 de outubro de 2026: son sempre do propietario.
- Contratos asinados desde o 8 de outubro de 2026: Real Decreto-ley 29/2026, en vigor desde o 8 de outubro de 2026 e pendente de que o Congreso o convalide, di que non poden cobrarse ao inquilino nin directa nin indirectamente, con ningún concepto ou nome. Cobre calquera servizo para preparar, formalizar, xestionar, renovar ou cambiar o contrato; outro servizo que non faga falta para o contrato só pode cobrarse se o pediches por escrito sabendo que era opcional e o seu prezo.
Un cargo con outro nome, como «estudio de solvencia», «reserva» ou «gestión», pode ser un honorario. Nun contrato anterior ao 8 de outubro de 2026, a revisión márcao para que o mires, sen cifra; desde esa data, cóntao como pagado de máis, agás que fose un servizo opcional que pediches por escrito.
Art. 20 LAU · RDL 29/2026
Exemplo resolto
Exemplo. A inmobiliaria cóbrache unha mensualidade dunha renda de 900,00 € máis o 21 % de IVA: 900,00 € + 189,00 € = 1.089,00 €.
Se asinaches desde o 26 de maio de 2023, é un gasto do propietario, e se asinaches desde o 8 de outubro de 2026, segundo o Real Decreto-ley 29/2026, pendente de que o Congreso o convalide, tampouco cho pode pasar con outro nome. Se o pagaches, son 1.089,00 € pagados de máis.
Art. 20 LAU
Normas
- LAU, art. 20.1, último párrafo (Real Decreto-ley 7/2019, de 1 de marzo) en vigor
- LAU, art. 20.1, último párrafo (Ley 12/2023, de 24 de mayo, por el derecho a la vivienda) en vigor
- art. 3.Doce, que da nueva redacción al art. 20.2 de la LAU (Real Decreto-ley 29/2026, de 6 de octubre) pendente de convalidación
Preguntas frecuentes
Pódenme cobrar honorarios de axencia?
Contratos asinados entre o 6 de marzo de 2019 e o 25 de maio de 2023: son do propietario cando é unha empresa (persoa xurídica). Se é unha persoa, a lei non di quen os paga. Contratos asinados desde o 26 de maio de 2023: son sempre do propietario.
E se lle chaman «estudio de solvencia» ou «reserva»?
Un cargo con outro nome, como «estudio de solvencia», «reserva» ou «gestión», pode ser un honorario. Nun contrato anterior ao 8 de outubro de 2026, a revisión márcao para que o mires, sen cifra; desde esa data, cóntao como pagado de máis, agás que fose un servizo opcional que pediches por escrito.
O meu propietario era unha persoa e asinei en 2020: quen paga?
Contratos asinados entre o 6 de marzo de 2019 e o 25 de maio de 2023: son do propietario cando é unha empresa (persoa xurídica). Se é unha persoa, a lei non di quen os paga.