Poate agenția imobiliară să îți ceară ție plata? Onorariile la închiriere
Cine plătește cheltuielile de intermediere imobiliară și de încheiere a contractului depinde de data la care ai semnat. Acestea sunt regulile, cu articolul lor.
Verificat la 9 octombrie 2026Surse: Ley de Arrendamientos Urbanos · Real Decreto-ley 29/2026Cine se află în spate
Cine plătește, după când ai semnat contractul
Cheltuielile de intermediere imobiliară și de încheiere a contractului depind de data contractului tău:
- Contracte semnate între 6 martie 2019 și 25 mai 2023: sunt în sarcina proprietarului când acesta este o firmă (persoană juridică). Dacă este o persoană fizică, legea nu spune cine le plătește.
- Contracte semnate între 26 mai 2023 și 7 octombrie 2026: sunt întotdeauna în sarcina proprietarului.
- Contracte semnate din 8 octombrie 2026: Real Decreto-ley 29/2026, în vigoare din 8 octombrie 2026 și în așteptarea validării de către Congres, spune că nu pot fi încasate de la chiriaș nici direct, nici indirect, sub nicio formă sau denumire. Acoperă orice serviciu pentru pregătirea, încheierea, administrarea, reînnoirea sau modificarea contractului; un alt serviciu care nu este necesar pentru contract poate fi încasat doar dacă l-ai cerut în scris, știind că era opțional și cât costa.
O sumă cu altă denumire, cum ar fi „studiu de solvabilitate” (estudio de solvencia), „rezervare” (reserva) sau „administrare” (gestión), poate fi un onorariu. La un contract anterior datei de 8 octombrie 2026, verificarea o semnalează ca să te uiți la ea, fără cifră; de la acea dată, o socotește ca plătită în plus, cu excepția cazului în care era un serviciu opțional pe care l-ai cerut în scris.
Art. 20 LAU · RDL 29/2026
Exemplu rezolvat
Exemplu. Agenția imobiliară îți încasează o chirie lunară, la o chirie de 900,00 €, plus TVA (IVA) de 21 %: 900,00 € + 189,00 € = 1.089,00 €.
Dacă ai semnat din 26 mai 2023, este o cheltuială a proprietarului, iar dacă ai semnat din 8 octombrie 2026, potrivit Real Decreto-ley 29/2026, în așteptarea validării de către Congres, nici nu ți-o poate trece în sarcină sub altă denumire. Dacă ai plătit-o, ai plătit 1.089,00 € în plus.
Art. 20 LAU
Norme
- LAU, art. 20.1, último párrafo (Real Decreto-ley 7/2019, de 1 de marzo) în vigoare
- LAU, art. 20.1, último párrafo (Ley 12/2023, de 24 de mayo, por el derecho a la vivienda) în vigoare
- art. 3.Doce, que da nueva redacción al art. 20.2 de la LAU (Real Decreto-ley 29/2026, de 6 de octubre) în așteptarea validării
Întrebări frecvente
Mi se pot cere onorarii de agenție?
Contracte semnate între 6 martie 2019 și 25 mai 2023: sunt în sarcina proprietarului când acesta este o firmă (persoană juridică). Dacă este o persoană fizică, legea nu spune cine le plătește. Contracte semnate din 26 mai 2023: sunt întotdeauna în sarcina proprietarului.
Și dacă o numesc „studiu de solvabilitate” (estudio de solvencia) sau „rezervare” (reserva)?
O sumă cu altă denumire, cum ar fi „studiu de solvabilitate” (estudio de solvencia), „rezervare” (reserva) sau „administrare” (gestión), poate fi un onorariu. La un contract anterior datei de 8 octombrie 2026, verificarea o semnalează ca să te uiți la ea, fără cifră; de la acea dată, o socotește ca plătită în plus, cu excepția cazului în care era un serviciu opțional pe care l-ai cerut în scris.
Proprietarul meu era o persoană fizică și am semnat în 2020: cine plătește?
Contracte semnate între 6 martie 2019 și 25 mai 2023: sunt în sarcina proprietarului când acesta este o firmă (persoană juridică). Dacă este o persoană fizică, legea nu spune cine le plătește.