Zuri kobra diezazuke higiezinen agentziak? Ordainsariak alokairuan

Higiezinen kudeaketako eta kontratua formalizatzeko gastuak nork ordaintzen dituen, kontratua sinatu zenuen dataren araberakoa da. Hauek dira arauak, bakoitza bere artikuluarekin.

Berrikusia: 2026ko urriaren 9aIturriak: Ley de Arrendamientos Urbanos · Real Decreto-ley 29/2026Nor dago atzean

Nork ordaintzen duen, kontratua noiz sinatu zenuen kontuan hartuta

Higiezinen kudeaketako eta kontratua formalizatzeko gastuak zure kontratuaren dataren araberakoak dira:

  • 2019ko martxoaren 6tik 2023ko maiatzaren 25era sinatutako kontratuak: jabearen kontura dira jabea enpresa bat denean (pertsona juridikoa). Pertsona bat bada, legeak ez du esaten nork ordaintzen dituen.
  • 2023ko maiatzaren 26tik 2026ko urriaren 7a datara sinatutako kontratuak: beti jabearen kontura dira.
  • 2026ko urriaren 8a datatik aurrera sinatutako kontratuak: Real Decreto-ley 29/2026 (indarrean 2026ko urriaren 8a datatik aurrera, Kongresuak baliozkotzeko zain) arauak dio ezin zaizkiola maizterrari kobratu, ez zuzenean ez zeharka, ezein kontzepturekin edo izenekin. Kontratua prestatzeko, formalizatzeko, kudeatzeko, berritzeko edo aldatzeko edozein zerbitzu hartzen du barne; kontraturako behar ez den beste zerbitzu bat idatziz eskatu bazenuen bakarrik kobra daiteke, aukerakoa zela eta haren prezioa jakinda.

Beste izen bat duen kargu bat, hala nola «kaudimen-azterketa», «erreserba» edo «kudeaketa», ordainsari bat izan daiteke. 2026ko urriaren 8a data baino lehenagoko kontratu batean, berrikuspenak seinalatu egiten du, begira diezaiozun, zifrarik gabe; data horretatik aurrera, gehiegi ordaindutzat hartzen du, idatziz eskatu zenuen aukerako zerbitzu bat izan ezean.

Art. 20 LAU · RDL 29/2026

Adibide ebatzia

Adibidea. Errenta 900,00 € izanik, higiezinen agentziak errenta-hileko bat kobratzen dizu, gehi IVA (21 %): 900,00 € + 189,00 € = 1.089,00 €.

2023ko maiatzaren 26tik aurrera sinatu bazenuen, jabearen gastua da, eta 2026ko urriaren 8a datatik aurrera sinatu bazenuen, Real Decreto-ley 29/2026 arauaren arabera (Kongresuak baliozkotzeko zain), ezin dizu beste izen batekin ere kobratu. Ordaindu bazenuen, 1.089,00 € gehiegi ordaindu zenituen.

Art. 20 LAU

Arauak

Ohiko galderak

Agentziaren ordainsariak kobra diezazkidakete?

2019ko martxoaren 6tik 2023ko maiatzaren 25era sinatutako kontratuak: jabearen kontura dira jabea enpresa bat denean (pertsona juridikoa). Pertsona bat bada, legeak ez du esaten nork ordaintzen dituen. 2023ko maiatzaren 26tik aurrera sinatutako kontratuak: beti jabearen kontura dira.

Eta «kaudimen-azterketa» edo «erreserba» deitzen badiote?

Beste izen bat duen kargu bat, hala nola «kaudimen-azterketa», «erreserba» edo «kudeaketa», ordainsari bat izan daiteke. 2026ko urriaren 8a data baino lehenagoko kontratu batean, berrikuspenak seinalatu egiten du, begira diezaiozun, zifrarik gabe; data horretatik aurrera, gehiegi ordaindutzat hartzen du, idatziz eskatu zenuen aukerako zerbitzu bat izan ezean.

Nire jabea pertsona bat zen, eta 2020an sinatu nuen: nork ordaintzen du?

2019ko martxoaren 6tik 2023ko maiatzaren 25era sinatutako kontratuak: jabearen kontura dira jabea enpresa bat denean (pertsona juridikoa). Pertsona bat bada, legeak ez du esaten nork ordaintzen dituen.